Skriv ut

Oljan

superior

 

Olivolja är en naturens gåva

Det finns ett livsmedel som vi använder helt rutinmässigt i vår matlagning utan att reflektera över hur viktig den är. Det är den produkten vi utvinner ur oliverna: oljan.
Utan olja skulle många måltider och rätter vara fattigare och matlagning uttan olja ganska tråkig. Det vore svårt att tänka sig färst lök och tomat,  bröd med tomat eller aioli utan just olja.
Fördelarna är inte bara organeoleptiska. Oljan har också viktig roll att spela vår hälsa.

Oljan är en stor bundsförvant till hjärtat

Hjälper att ha rena artärer vilket gör att hjärtat kan pumpa blodet så att det lättare når alla skrymslen av kroppen.
Oljan förhindrar oxidation av fett i blodet vilket hjälper mot fettbildnig i artärerna. Eftersom vi alla faktiskt har ett hjärta är ett dagligt intag av olja något vi mår bra av.
En annan fördel är innehållet  av E–vitamin.
E – vitamin  anses ha ” anti-aging ” egenskaper, vilket också förbättrar kroppens försvar och rörlighet för patienter med artros.
Slutligen några tips om olivolja:
• Välj Extra jungfruolja. Det är den bästa med tanke på hälsan. Vilken sort som helst är redan en garanti om den kommer ifrån Spanien.
• Genom att lägga till olivolja på grönsaker ökas absorptionen av vissa fettlösliga vitamier som finns i livsmedlen. Genom att tillsätta olivolja till exempelvis tomater förstärks dess egenskaper i kroppen (anses även kunna förebygga prostatacancer).

Oliveoljan är en gåva av naturen. Att använda olivolja i matlagning är positivt för hälsan och bidrar med smakupplevelser genom sina organoleptiska egenskaper.

Dr. Pilar Senpau.
Universitetsexamen i medicin och kirurgi, med specialisering i dietik.
Utdrag fritt översatt ur boken ”Frutos de la Vida” utgiven av Proa.

papp_olivera